Opskrift på flæskesteg

Til 7-8 personer (i flæskestegsklubben hvor vi sådan værdsætter flæskesteg vil følgende opskrift kun gå til 5 personer).

Ingredienser

  • 2.5-3 kg nakkekam
  • 2-3 spk. groft salt
  • evt. 3-4 laurbærblade

Sovs:

  • Stegesky
  • Smør
  • Hvedemel
  • Sovsekulør
  • Evt. ribsgélé

Anskaffelse af steg

Første udfordring er at anskaffe en fornuftig steg. Det bedste er naturligvis og gå ned til sin slagter, og bede ham skære en godt stykke nakkekam ud. Somme tider kan man dog også finde nakkekam i supermarkederne, men det hører til sjældenhederne. Alternativt til nakkekam kan svinekam bruges, men det er ikke nær så godt et stykke kød til formålet, og du kan nemt risikere at kødet bliver tørt.

Billede af flæskesteg

Tilberedning

Læg stegen med sværen nedaf i en bradepande, og tilsæt så meget vand at det dækker sværen. Brug så lille en bradepande som muligt, så bliver skyen bedst. Lad stegen stå i ovnen ved 175 grader i ½ time. Tag stegen ud af ovnen og rids sværen helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet. Drys sværen med groft salt. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem hver svær.

Sæt bradepanden med stegen i den nederste del ovnen. Fortsæt på 175 grader og lad stegen stå i 1½ til 2 timer. Bruges stegetermometer skal centrumtemperaturen være 65 grader. Hæld skyen fra stegen, så den kan bruges til sovs og sæt stegen tilbage i oven ved 275 grader eller grill. Hold øje med at stegens svær bliver god - pas på, det går pludselig stærkt. Saltet får sværen til at boble op. Men hvis du venter for længe bliver sværen sort, og dine gæster rigtig kede af det.

Sovs

Den bedste måde at lave sovs på, er efter vores opfattelse af lave en opbagt sovs af stegeskyen. 

I en kasserolle smeltes 150 g smør - det skal ikke boble. Der tilsættes omkring 2 dL hvedemel, og det piskes sammen over varme. Tilsæt så stegeskyen i små portioner imens sovsen piskes og klumperne bliver pisket ud, indtil den rette konsistens opnåes. Rør i sovsen hele tiden, så den ikke brænder på. Tilsæt evt. fløde samt kulør og smag til med salt og pebber.

Tip: Du kan give sovsen lidt ekstra smag ved at tilføje en skefuld ribsgélé. Hvis du gerne vil have et tvist af and over din flæskestegssovs, og du ikke har stegt en and ved siden af flæskestegen til at bidrage til stegeskyen, kan du tilføje en teskefuld andefond.

Servering

Flæskesteg, sovs og rødkål serveres sammen med brunede og hvide kartofler samt surt (fx. asier) og franske kartofler.